LAN kućna mreža

Forum o računalima, kućnim mrežama i operacijskim sistemima (Windows, Linux, ...)

Moderator/ica: dras

Re: LAN kućna mreža

PostPostao/la fogy » 30. 04. 2009. (20:19)

LAN - kućna mreža

LAN - Local Area Network - Lokalna mreza
Home Network - Kucna mreza
Kucna mreza je lokana mreza

- Sto nam treba za kucnu mrezu?

1. Mrezna kartica sa UTP (RJ45) konektorom (ethernet card, net card).

slika

Brzine 10, 100 ili 1000 Mbita (1.25MB, 12.5MB i 125MB). Trenutno najstandardnija brzina je 10/100 (dakle moze radi na dvije brzine) ali u zadnje vrijeme sve je vise 10/100/1000 kartica. Kartica moze biti, integrirana na maticnoj ploci, u obliku PCI (ili ISA) za spajanje na maticnu plocu, PCMCIA za laptop ili USB verzija koja se moze spojiti na na bilo koji kompjuter koji ima USB port. Treba napomenuti da postoji USB 1.1 i USB 2.0. USB 1.1 ima protok od 12Mbita (1.5MB) a USB 2.0 480MBit (60MB). Brzine kojima se oznacavaju kartice su samo teoretski maximum. Aktualna brzina koja se postize je dosta manja i ovisi o vise faktora (kabel, konektori, hard disk, procesor, operativni sustav...)

2. UTP kabel Cat5e. I RJ45 konektori.

slika slika slika

Moze se kupit gotov kabel ili sam sloziti. Za 1000Mbit trazi se najmanje Cat5e a pozeljno je Cat6 + RJ45 konektori. Postoje vise vise vrsta utp kablova koji se djele prema namjeni i gradji alli za kucnu mrezu obican UTP Cat5e ce zadovljiti. Nacin na koji se spajaju konektori su STRAIGHT i CROSS. Straight sluzi ako spajamo racunala na SWITCH (HUB) i ako je u igri vise od 2 racunala. CROSS trebamo samo ako spajamo DVA racunala direktno bez posredovanja ikakvih uredjaja. Iako danas sve switcheva raspoznaje i STRAIGHT i CROSS kablove bolje je koristit gore navedene kombinacije.

3. Switch

slika

Potrebno ako se spaja vise od dva racunala. Switchevi se djele isto po brzinama (10/100/1000) i po broju portova. Ako se pitate sto je s HUBovima, jednostavno zaboravite. HUB je prije bio jeftinije rjesenje i danas se prakticki vise ne koristi, a i switchevi su zapravo pametniji hubovi.

4. Operativni sustav naravno. U ovom slucaju MS Windows XP Pro SP2 (integriran Service Pack 2). Home verzija nema neke naprednije postavke (vezane uz sigurnost) ali se isto moze umreziti.

- Kako sloziti STRAIGHT ili CROSS UTP Kabel?

1. osim kabela i konektora obavezan alat su i krimp kljesta.

slika

2. Parica je skup od dvije zice uvrnute jedna u drugu. Rapored zica tj. parica je jako vazan za pravilno skrimpan kabel.

3. Pravilno krimpanje se vrsi prvo skidanjem izolacije otprilike duplo vise od duljine konektora, zatim se izravnaju zice i sloze po rasporedu. Nakon toga se odreze visak zica tako da kad udju u konektor dodju do kraja konektora a da pritom izolacija utp-a isto udje u konektor ispod pipca.

slika slika

- Topologija mreze

slika

U ovom slucaju gledamo situaciju od switcha pa prema dolje. Vise Switcheva se moze medjusobno spojiti i time povecati broj prikljucaka na lokalnu mrezu. Dakle racunala (mrezne kartice) spajamo na switch sa STRAIGHT UTP kablom (kupljeni ili pravilno zakrimpan). I to je to sto se tise spajanja.

- Podesavanje mreze na operativnom sustavu MS Windows XP Pro

1. Mrezne kartice moraju biti pravilno instalirane. Uz njih se dobije ili CD ili floppy disketa koju ubacite u racunalo i nakon sto se pojavi "Found New Hardware" wizard pustite da sam pronadje drivere ili ako ne uspije uputite ga na dobiveni CD/disketu. Ponekad takva instalacija ne prolazi i potrebno je pokrenuti instalaciju sa samog CD/diskete. Procitajte uputsva. Integrirane mrezne kartice su obicno instalirane sa driverima od chipseta maticne ploce. Ako se uredjaj ne pojavljuje u device manageru (desni gumb na my computer - device manager) onda provjerite da li ste pravilno spojili mreznu karticu na racunalo (probajte drugi pci slot, drugi usb utor....) a u slucaju da je mrezna kartica integrirana na ploci provjerite da nije mozda ugasena u BIOS-u.

slika slika

2. U Network Connections (Control panel) pojavi se "Local Area Connection" koji mozete preimenovati u nesto prepoznatljivije (nije nuzno). Desni klik pa Properties. Oznacite "Internet Protocol (TCP/IP)" i kliknite na Properties. Sad ukljucite "Use the following IP address" i unesite 192.168.0.1. Svakom sljedecem racunalu povecajte zadnju brojku za jedan broj vise (dakle 192.168.0.1, 192.168.0.2, 192.168.0.3...) dok "Subnet mask" ostaje isti kod svih racunala a to je 255.255.255.0. Gateway i DNS polja ostavljate praznima.

slika

3. System properties (Win Key + Pause/Break) - Computer Name - Change
Pod Computer stavljate ime koje ce se pojavaljvati na mrezi. Npr. KOMP1 - Koristite do osam znakova i bez posebnih znakova, dakle samo brojke i slova. Imena moraju biti jedinstvena na mrezi.
Pod Workgroup stavljate ime grupe koje ce sva racunala imati isto. npr. SLOGANET

slika

4. Nakon sto smo upisali IP adrese i postavili Workgroup i imena kompjutera provjeravamo PING tj. provjeravamo da li racunala odgovaraju.
Start - Run - cmd
Upisujemo "ping 192.168.0.x" gdje je x broj racunala koje zelimo da nam odgovori. npr. sa racunala 192.168.0.1 pingamo racunalo 192.168.0.2 tako da upisemo "ping 192.168.0.2" (bez navodnika) i obrnuto ako zelimo sa racunala broj dva pingati racunalo broj jedan. Ako ima odgovora onda smo ispravno podesili mrezu i nakon ovoga bi vec mrezne igre i programi trebali raditi.

slika

5. Da bi se racunala prikazivala u My Network Places moramo i sharati nesto, printer ili neki folder.
U "Folder Options" (Control Panel) pod View iskljucite "Use simple file sharing (Recommended)"
Pokrenite Computer Managment (Administrative Tools u Control Panelu) i pod "Local Users and Groups" - Users napravite novog usera.
Name: gost
Password: gost
Stavite da user ne moze mjenjati password i da password nikad ne istice.

slika

Odaberite neki direktorij koji zelite sharati s ostalima na mrezi (ne preporucuje se sharati citave particije, ali se moze). Recimo folder SHARE
Desni klik na folder SHARE - Properties - Security - Maknite sve accountove i dodajte/ostavite samo Everyone i provjerite da su sve kvacice ukljucene (osim Special Permissions). Po potrebi u Advanced iskljucite "Inherit from parent...", maknite sve usere (remove) i rucno dodajte Everyone i ukljucite Full Control. Time ste tom folderu dali svim LOKALNIM accountovima prava da pisu i brisu unutar foldera.

slika

Desni klik na folder SHARE - Properties - Sharing - Ukljucite "Share this folder" dajte neko ime ili ostavite vec ponudjeno (pravilo o osam znakova i bez posebnih znakova i dalje vrijedi)
Kliknite na Permissions i maknite Everyone i umjesto toga dodajte samo usera "gost". Dajte prava za pisanje i citanje ili po potrebi samo za citanje.

slika

6. Sada bi se racunala trebala vidjeti u "My Network Places" - "View workgoup computers". Klikom na sharani folder pojavljuje se login prozor u koji upisujete kao username i password gost i snimate postavke.
U slucaju da dobijete poruku "You might not have permission to access this network resource. Access denied" tada na racunualu na kojem dobivate poruku napravite sljedece:
Control Panel - User Accounts - Odaberite svoj account - "Manage my network passwords" - Add
Pod Server: ime kompjutera na koji se pokusavate spojiti. Npr. KOMP2
Pod User Name: KOMP2gost
Pod Password: gost
OK

slika

Na Welcome screenu ce se pojaviti novi user "gost" na koji se NE logirate. I ako vam smeta onda koristite TWEAK UI programcic da makne account sa Welcome screena.
To bi bilo to. Pozdrav
9A3COZ
slika
Avatar
fogy
 
Postovi: 23
Pridružen/a: 09. 03. 2009. (09:59)
Lokacija: briXton

Natrag na PC, LAN, OS

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron